In April 2017 the West Kowloon Cultural District Authority launched the Hong Kong Young Architects & Designers Competition – a new competition open to Hong Kong designers and architects in the early stage of their careers, to design an iconic Temporary Pavilion in the West Kowloon Nursery Park. The winning pavilion will be built on a waterfront location that offers spectacular harbour and sunset views and should offer an inviting, informal public space to enhance visitor experience.

The Authority received an overwhelming number of submissions – with 320 being judged by an expert panel of local and international jurors.

We are delighted to announce the three shortlisted designs.

Title: SkyCamp
Design Team: EXP+ (NG Siu-cheong, Liane CHEUNG Tian-nan and TSANG Suet-ming)
Design Statement: SkyCamp proposes the suspension of a cityscape in the air. This contextualises the precedent of the site - the existing ground is a sea-reclamation which before was absent. Skycamp is an idea-nursery where ground level no longer dictates our space and movement. At SkyCamp, all things happen within a void rather than on solid ground, floating and drifting at their own pace with Victoria Habourfront as the backdrop. Sedimented chaos is filtered. Feet are freed from the ground, opening our mind and senses to get closer to nature at the heart of the city - to explore the touch of the wind, warmth of the light, the inner-self and co-existence with others.

Title: Growing Up
Design Team: New Office Works (Paul TSE Yi-pong and Evelyn TING Huei-chung)
Design Statement: Just as the process of growing trees requires good soil, so the process of growing culture requires a strong foundation of collective memories of the city. Growing Up captures everyday elements fundamental to Hong Kong, embedding and cultivating them within the fabric of a soon-to-be major arts and cultural centre. While nurseries cultivate plants to be transplanted elsewhere, Growing Up transplants fragments of the city to cultivate them within the cultural district.

Title: Infinity Platform
Design Team: ZHANG Ruizhao
Design Statement: The inspiration for the Infinity Platform Pavilion comes from the traditional East Asian folding fan, an ancient and clever trick. Playing with space and surface, by folding and rearranging the location of each fan blade, the nature of a fan can shift between maximum density and maximum superficial area. Instead of designing a pavilion with certainty of floors, walls and windows, the Infinity Platform Pavilion was designed with variability in mind, nine floor slabs can swift change from ceiling to stair, from floor to canopy by rotating around the core.