In April 2017 the West Kowloon Cultural District Authority launched the Hong Kong Young Architects & Designers Competition – a new event inviting Hong Kong designers and architects in the early stage of their careers to design an iconic Temporary Pavilion for the West Kowloon Nursery Park.

The competition attracted an overwhelming response – with 320 submissions judged by an expert panel of local and international jurors; and the winning design is Growing Up by New Office Works.  

The pavilion will be built on a waterfront location in the Nursery Park at West Kowloon that offers stunning harbour and sunset views and a spectacular location for small events and activities. Architects of the winning design team, Paul Tse Yi-pong and Evelyn Ting Huei-chung, will work as Design Advisors to realise their design with the support of the Authority. The pavilion is planned to open in autumn 2018 for enjoyment of the public for a period of approximately 6 months. 

Winning Design

Title: Growing Up
Design Team: New Office Works (Paul TSE Yi-pong and Evelyn TING Huei-chung)
Design Statement: Just as the process of growing trees requires good soil, so the process of growing culture requires a strong foundation of collective memories of the city. Growing Up captures everyday elements fundamental to Hong Kong, embedding and cultivating them within the fabric of a soon-to-be major arts and cultural centre. While nurseries cultivate plants to be transplanted elsewhere, Growing Up transplants fragments of the city to cultivate them within the cultural district.

 

Below are the two runner up designs:

Title: SkyCamp
Design Team: EXP+ (NG Siu-cheong, Liane CHEUNG Tian-nan and TSANG Suet-ming)
Design Statement: SkyCamp proposes the suspension of a cityscape in the air. This contextualises the precedent of the site - the existing ground is a sea-reclamation which before was absent. Skycamp is an idea-nursery where ground level no longer dictates our space and movement. At SkyCamp, all things happen within a void rather than on solid ground, floating and drifting at their own pace with Victoria Habourfront as the backdrop. Sedimented chaos is filtered. Feet are freed from the ground, opening our mind and senses to get closer to nature at the heart of the city - to explore the touch of the wind, warmth of the light, the inner-self and co-existence with others.

 

Title: Infinity Platform
Design Team: ZHANG Ruizhao
Design Statement: The inspiration for the Infinity Platform Pavilion comes from the traditional East Asian folding fan, an ancient and clever trick. Playing with space and surface, by folding and rearranging the location of each fan blade, the nature of a fan can shift between maximum density and maximum superficial area. Instead of designing a pavilion with certainty of floors, walls and windows, the Infinity Platform Pavilion was designed with variability in mind, nine floor slabs can swift change from ceiling to stair, from floor to canopy by rotating around the core.

See more

See also