Photo: Ducky Tse Chi-tak

Located on the eastern edge of the West Kowloon Cultural District, at the junction of Canton Road and Austin Road, the Xiqu Centre is directly accessible from the Hong Kong West Kowloon Station (Express Rail Link) and Austin MTR station, and easy to reach by public transport from all parts of Hong Kong. The building’s striking design, created by Revery Architecture (formerly Bing Thom Architects) and Ronald Lu & Partners, was inspired by traditional Chinese lanterns and blends traditional and contemporary elements to reflect the evolving nature of the art form. Stepping through the main entrance, shaped to resemble parted stage curtains, visitors are led directly into a lively atrium with a raised podium and space for presenting the rich and ancient culture of Chinese traditional theatre.

The building has a total area of 28,164 sq m and houses a Grand Theatre, accommodating 1,073 seats, a Tea House Theatre, with a capacity of up to 200 seats, eight professional studios and a seminar hall, all specially designed for different types of xiqu-related functions and activities. The design details of each of the facilities have also been created in response to the practical requirements and aesthetic features of the art form. A unique feature of the venue is the location of the Grand Theatre at the top of the building, which allows for a large open atrium below with space for exhibitions, stalls, and xiqu demonstrations and workshops.

The Xiqu Centre is also designed to meet recognised sustainability standards and to reduce energy consumption in line with the guidance provided by BEAM Plus Gold Rating, Hong Kong’s internationally recognised rating tool for green buildings.